AZ ECOLAB KÉZHIGIÉNIAI TERMÉKÉNEK WHO-PROTOKOLL SZERINTI VIZSGÁLATA POZITÍV EREDMÉNYEKKEL ZÁRULT

19.06.15

GENF, Svájc, 2015. június 18. - A Fertőzésmegelőzési és -Ellenőrzési Nemzetközi Konzorcium (ICPIC) konferenciáján megjelent az első lektorált beszámoló, amely egy kézhigiéniai termék olyan vizsgálatát mutatja be, amelyben teljes mértékben figyelembe vették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollját (i).

A vizsgálat során egy Ecolab által gyártott kézfertőtlenítő tolerálhatóságát és elfogadhatóságát értékelték. A vizsgálat szerint a SkinmanSoftProtect nevű terméket jól tolerálták, és jól fogadták.

A vizsgálatot a PD Dr. med. Hugo Sax - a kézhigiénia világszerte elismert szakértője - által vezetett Zürichi Egyetemi Kórház Fertőző Betegségek és Kórházi Epidemiológiai Osztályán végezték. Az Ecolab hozzájárult a vizsgálat finanszírozásához, de nem vett részt annak tervezésében, kivitelezésében és a beszámolók elkészítésében.

"Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy a WHO-protokoll teljes körű alkalmazása egy tanulmány publikálásához vezetett." - mondta PD Dr. med. Sax. A WHO 2009 májusában (ii) adta ki az Egészségügyi kézhigiéniai iránymutatások (GuidelinesonHandHygieneinHealthcare) című protokollját. Meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy az iránymutatások kiadása óta a kézhigiéniai gyakorlatok terén javulás tapasztalható. Ez pedig azt eredményezte, hogy csökkent a kórházban szerzett fertőzések száma és a multi rezisztens kórokozók terjedése.

"...Nem minden kezdeményezés eredményes, amely a kézhigiénia javítását célozza meg, és a magas szintű kézhigiénia betartása az egészségügyi személyzet körében igen ambiciózus célkitűzés" - állítja a tanulmány. "A megfelelő kéztisztítás elmaradásának okai a dolgozók saját bevallása szerint az időhiány, a nehezen megközelíthető és/vagy túl kevés felszerelés, a feledékenység, valamint a bőrirritációt és -szárazságot okozó szerek."

A vizsgálat elsődleges végpontja a részt vevő önkéntes egészségügyi dolgozók bőrének állapota volt. Egy gyakorlott megfigyelő jól bevált bőrgyógyászati szempontok alapján értékelte a bőrük állapotát. A Skinman Soft Protect minden vizsgálat során felülmúlta a WHO megfelelő referenciaértékeit.

Egy gyakorlott megfigyelő (orvos) azon önkéntesek kezének bőrét értékelte, akik klinikai munkájuk során legalább napi 30 ml Skinman Soft Protect terméket használtak. Ráadásul megfigyelhető volt egy tendencia, amely szerint a használat idejével párhuzamosan egyre jobb értékelések születtek az utánkövetési vizsgálatok során.

A 46 önkéntes 67%-a részesítette előnyben a vizsgált terméket az általa szokásosan használt termékhez képest.

A WHO-protokoll alkalmazását a szerzők a következőképpen foglalták össze: "...megvalósítható, de jelentős idő- és logisztikai ráfordítást igényel. Nem zárja ki a részrehajlást, ebben az esetben különösen azért nem, mert személyi adagolókra kell váltani."

A Skinman Soft Protectről

A SkinmanSoftProtect egy teljes körű vírusölő kézfertőtlenítő szer, amelyet Európában biocidként jegyeztek be. Hatóanyagként 89% (m/m) etanolt tartalmaz. Gyakori használatra tervezték, és a szabad gyökök ellen védelmet nyújtó E-vitamint, valamint a bőrt tápláló és regeneráló glicerint és pantenolt tartalmaz.

Az Ecolabról

A világszerte több, mint egymillió ügyfél által megbízható partnerként számon tartott Ecolab (ECL) világelső a vízi, higiéniai és energetikai technológiák, illetve az embereket és létfontosságú erőforrásokat védeni hivatott szolgáltatások területén. A 2014. évi, 14 milliárd dollár értékű eladásaival, és 47000 partnerével az Ecolab átfogó megoldásokat és helyszíni szolgáltatásokat nyújt annak érdekében, hogy támogassa a biztonságos élelmiszereket, a környezet tisztaságának megőrzését, a víz- és energiafogyasztás optimalizálását, és hogy az élelmiszeripar, az egészségügy, az energiaipar, a vendéglátóipar és az ipari piacok területén tevékenykedő ügyfelei részére hatékonyabb működést biztosítson világszerte több mint 170 országban. 

 

 

###

Kapcsolat:

Orosz-Havas Krisztina

+36 30 919-2802

krisztina.orosz-havas@ecolab.com

___________________________________

i Wolfensberger et al. Antimicrobial Resistance and Infection Control (2015) 4:18 DOI 10.1186/s13756-015-0052-9

ii http://www.who.int/entity/gpsc/5may/Protocol_for_Evaluation_of_Handrub_Meth1.doc?ua=1 Back to Top